Skip to content

3 sposoby na truskawkę i zieloną herbatę

Truskawka  jeden z podstawowych i najbardziej popularnych smaków i zapachów. Myślisz, że skomponuje się z zieloną herbatą? Poznaj 3 przepisy z truskawkami i zieloną herbatą.

Truskawkowe śniadanie

Jadłaś kiedyś gofry z zieloną herbatą? Wyglądają bardzo egzotycznie na talerzu – lekko zielone i lekko biszkoptowe. Na to pyszny miks truskawek z miodem i każdy letni poranek należy do przyjemności! Jak zrobić?

2 szklanki mąki pszennej
2 łyżki zmielonej zielonej herbaty (może być matcha, a może być zmielona w młynku do kawy bancha)
2 łyżki cukru
1 łyżka proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
2 jajka
1,5 szklanki mleka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (to idealny dodatek do truskawek!)
3 łyżki oleju
truskawki pokrojone w kostkę – tyle, ile lubisz
miód – do truskawek do smaku

To szybkie w przygotowaniu śniadanie. Na pewno sobie z nim poradzisz!
Wymieszaj wszystkie sypkie składniki razem. W osobnej misce rozmieszaj jajka, mleko, olej i ekstrakt waniliowy. Gdy wszystko będzie gotowe, połącz. A potem upiecz jak omlet lub użyj gofrownicy. Pokrojone truskawki połącz z miodem i polej tym sosem gotowe gofry – pychota!

Orzeźwiająca lemoniada

To idealny sposób na popołudniowe spotkania z przyjaciółmi. Możesz zrobić więcej i zabrać na wycieczkę rowerową, ale najlepsza będzie z lodem.

5 łyżek zielonej herbaty (wybierz wg smaku – może Lung Ching?)
5 łyżek miodu (miód ma tutaj służyć jako słodzik, możesz użyć stewii – dodaj wg własnych upodobań)
listki mięty
truskawki

Zagotuj 0,75 litra wody z dodatkiem miodu. Po zagotowaniu wrzuć herbatę do wrzątku i zaparzaj 15-20 minut (pamiętaj, że to nie jest tradycyjny sposób parzenia zielonej herbaty!). Jeśli napar jest zbyt słodki lub gorzki z powodu zielonej herbaty dolej jeszcze zimnej wody, żeby go rozcieńczyć. Na końcu dodaj pokrojone truskawki i pocięte listki mięty. Zostaw w lodówce na godzinę, a potem podawaj spragnionym gościom! Miłej zabawy!

Na deser też truskawki!

Lubisz truskawki ze śmietaną? To ten deser na pewno Ci posmakuje. Choć jest odrobinę bardziej skomplikowany niż truskawki z bitą śmietaną.

3 łyżki gorącej wody
2 łyżeczki zmielonej banchy
2,5 łyżki cukru pudru
120 ml śmietany kremówki (36%)
biszkopt (najlepiej upieczony własnoręcznie, cienki – pokrój go na małe kosteczki)
250 g truskawek – pokrojonych w kostkę

Herbatę zaparz w gorącej wodzie (w 3 łyżkach). Gdy ostygnie, postaraj się pozbyć wszystkich pływających pozostałości, ale nie przejmuj się, jeśli cokolwiek Ci zostanie. Cukier puder i śmietanę ubij razem (aż śmietana będzie wyglądać jakby się ją dało pokroić). Dodaj do śmietany zaparzoną, zieloną herbatę. Jeśli mieszanka jest dla Ciebie mało słodka możesz dodać cukier – musisz zdać się na swój smak! W pucharkach układaj kolejno truskawki, biszkopt, krem i tak na zmianę. Schłodź w lodówce. To będzie uczta dla podniebienia!

Koniecznie daj znać, czy któryś z przepisów przypadł Ci do gustu i czy miałaś ochotę wypróbować. A może masz jakieś swoje propozycje?

Przygotowałam dla Ciebie też tablicę na Pintereście z truskawkowymi przepisami – gdybyś szukała inspiracji na letnie wieczory!