Skip to content

3 sposoby na szampana

Już za chwilę rozpoczniemy nowy rok. Mam nadzieję, że ten mijający był pełen wrażeń i miłych wspomnień, a nadchodzący niesie ze sobą ekscytujące perspektywy. Sylwestrowa noc to zazwyczaj dobra zabawa – poniżej kilka propozycji, które pozwolą uczynić zabawę bardziej szampańską.

Przepisy na szampana

Dla miłośników kokosa

Czego potrzebujesz na 1 drinka?

16 winogron bezpestkowych
1 łyżeczka ciemnego brązowego cukru
30 ml wódki
60 ml wody kokosowej
30 ml szampana (lub wina musującego)
lód

12 winogron miksujemy z cukrem. Następnie dodajemy wódkę, wodę i pozostałe 4 winogrona pokrojone na połówki. Na dno wysokich szklanek wsypujemy lód i do niego powoli wlewamy przygotowaną wcześniej mieszankę. Na samą górę wlewamy szampan jako uwieńczenie smaku. Proste i wyborne!

Przepis sprawdzony z http://www.foodandwine.com

Klasyczny French 75

Na 1 drinka potrzebujesz:

60 ml ginu
1 łyżka cukru pudru
15 ml soku z cytryny
150 ml szampana
lód
cytryna do dekoracji

French 75 nie wymaga umiejętności barmańskich – wystarczy wszystkie składniki wymieszać, przelać do szklanki (wg przepisu wysokiej i wąskiej szklanki Collinsa) i delektować się.

Inspiracja z http://www.esquire.com

Brzoskwiniowe orzeźwienie

6 brzoskwiń
maliny (świeże, mrożone lub sok z malin)
odrobina cukru pudru
kilka kropel cytryny
szampan

Połówki brzoskwiń (ze skórką) dokładnie miksujemy. Następnie dodajemy sok z malin lub maliny, by brzoskwinie nabrały lekko różowego, smakowitego koloru. Do mieszaniny wlewamy szampana w proporcjach 1:3 (w miarę preferencji proporcje można zmieniać), słodzimy odrobiną cukru i wciskamy cytrynę. Częstujemy gości koktajlem w schłodzonych kieliszkach.

Znaleziony na http://polki.pl

 

A o północy szampana można podać z szaszłykami z mrożonych owoców (nadziewamy je na małą wykałaczkę), z odrobiną blue curacao lub w kieliszkach udekorowanych cukrem z odrobiną barwnika spożywczego, by pasowały do dekoracji.

Udanej zabawy!

fot. główna @Ricky Grant